31. (in de echt) Verbinden

Hey Renate (of beter: welkom Ae Ra!),

Hoe gaat het met je?

Met mij gaat het behoorlijk goed. Het schooljaar is afgerond en ik kan eindelijk even tot mezelf komen.

Vandaag is het 19 jaar geleden dat ik huwde. Een huwelijk is vaak onvergetelijk. Maar voor mij is het tot op de dag van vandaag een herinnering met ontzettend veel laagjes.

De aanloop van deze belangrijke dag verliep niet van een leien dakje. Op relationeel vlak was alles dik ok, maar met mijn documenten waren er een aantal zaken niet in orde. Toen we in Vlaanderen op de gemeente van mijn toekomstige echtgenoot langsgingen, botste ik op een administratief probleem: ik kon geen geboorteakte voorleggen en dus kon ik niet trouwen. Ik was onthutst, boos, en teleurgesteld tegelijk. De zaal was gereserveerd, de zelfgemaakte uitnodigingen waren bijna klaar om uitgestuurd te worden en ik mijn focus stond op trouwen. Wat moest ik nu doen? Moest ik de zaal annuleren, mijn uitnodigingen in de vuilnisbak kieperen, en de genodigden hierover inlichten? Vreselijk vond ik het, mijn positive vibes werden uit mij gezogen, de moed zonk letterlijk in mijn schoenen.

Er zat niks anders op dan te informeren hoe het zat met die geboorteakte. Eentje tevoorschijn toveren had handig geweest maar dat was uiteraard niet aan de orde. Ook mijn verloofde wist niet goed waar eerst te beginnen. Er bestond blijkbaar een procedure via het gerecht om mijn niet bestaande geboorteakte te laten bevestigen, maar dat zou te lang duren om de huwelijksdatum nog te halen. Bovendien, nog eens extra betalen voor een gerechtelijke procedure terwijl ik niet voor mijn adoptie had gekozen, stoorde me. Een groot gevoel van onrecht maakte zich van mij meester: België maakt internationale adopties mogelijk, ik krijg een Belgische identiteitskaart maar eigenlijk besta ik niet want ik heb geen geboorteakte en kan dus niet huwen. Mijn identiteit werd in vraag gesteld: Wie ben ik, ik ben officieel geen Indische want die nationaliteit is van me afgenomen, maar ik ben wel officieel Belg en toch kan ik niet in de echt verbonden worden… Het was alsof ik illegaal in het land verbleef en dus (opnieuw) niet erkend werd.

In de echt verbonden worden was voor mij een heel belangrijke stap. Ik had mijn verloofde zelf kunnen ‘kiezen’, bij hem voelde ik me begrepen en veilig.  Ik had met hem een band die ik zo graag officieel wilde maken, en aan de buitenwereld tonen: Kijk, we horen bij elkaar. (Begrijp ook: ík behoor eindelijk tot iemand waarvoor ik zelf heb gekozen en niet de anderen, ik connecteer met deze persoon en het verzacht onbewust de pijn van het geforceerd verlaten van mijn geboorteland). Na veel nadenken en opties bekijken, besloot ik in Wallonië mijn licht op te steken. We waren immers verhuisd naar het andere landsgedeelte. Het feit dat ik daar gedomicilieerd was, gaf me misschien nog een strohalmpje aan hoop. Ik ging bij de administratieve dienst langs en in mijn beste Frans (toen nog met veel haar op) legde ik emotioneel uit waarvoor ik kwam: in Vlaanderen was ik niet welkom, en of ik misschien toch in Wallonië kon trouwen. De dame achter het loket was begaan met mijn situatie en beloofde om informatie in te winnen. Ik stond handenwringend te wachten, mijn hart bonsde als gek en ik keek hoopvol op toen ze me terugriep. “Mevrouw, u kunt hier trouwen!”, voegde ze breedlachend toe. Ik wist niet waar ik het had, de opluchting was overweldigend en ik voelde de spanning van de laatste dagen van me afglijden. Ik moest wel een extra datum zoeken voor het huwelijk op de burgerlijke stand, want op de dag van het kerkelijk huwelijk was alles al volzet.

Het was dus een heel gedoe, en de periode was emotioneel niet gemakkelijk, integendeel. Een groot huwelijksfeest konden we ons niet permitteren, maar we kozen ervoor om een eenvoudige versie neer te zetten waarin we beiden ons ding konden vinden. Ik had gelukkig al wat kunnen besparen op mijn outfit.  Tijdens mijn eerste reis naar India in december 2003, had ik een banarasi saree (speciale huwelijkssaree) gekocht, eentje met prachtige bordeaux en gouden tinten.

Enkele weken voor mijn huwelijk ging ik op zoek naar een Indische dame die me kon helpen om het 7 meter lange doek rond mij te draperen op de speciale huwelijkswijze. De dag van het huwelijk was ik superzenuwachtig. Ik wilde breed lachen maar als ik er nu op terugkijk, verkrampte mijn gezicht vaak en was ik gespannen. Ik voelde de afstand met India, hoewel ik toch in Indische klederdracht tevoorschijn kwam. Ik was met een Belg getrouwd, teruggaan naar mijn land van herkomst en daar een bestaan opbouwen was niet meer aan de orde.

Nu kan ik dat beter benoemen, toen waren die gevoelens er wel maar kon ik ze niet onder woorden brengen. Het verscheurd zijn met mijn eigen origine, maakte me deels onzeker. Ik zweefde tussen India en België. En toch weet ik nu dat ik de beste beslissing ooit heb gemaakt. Ik ben nog steeds verliefd op mijn man, ook al hebben we al heel wat watertjes doorzwommen: mijn verlatingsangst, mijn naamswijziging (helaas nog niet officieel in orde), mijn connectie-issues, mijn zelfvertrouwen, het houden van mezelf, mijn late identiteitscrisis… Maar ook zijn manier van in het leven staan moest met de mijne matchen: zijn zelfstandigheid, zijn keuzes nastreven waarvoor ik niet altijd genoeg ruimte gaf, zijn huismus-gehalte, … En toch zegeviert ons doorzettingsvermogen op een dag als vandaag.  Bovendien kan ik qua identiteit nu wel zeggen: “Liefje, ik, An Sheela, wil je vrouw zijn, en dat tot het einde van mijn leven, in goede tijden en in slechte tijden. Ik hou zielsveel van jou.”

Ik zou je nog zoveel willen vertellen, ook over mijn laatste reis naar India met het ganse gezin. Maar dat houd ik voor een volgende brief.

En Ae Ra, heb jij zo’n belangrijk moment in je leven mogen meemaken? Hoe was dat voor jou om te ervaren? Sinds het laatste weekend heb jij ook wat wijzigingen in je leven doorgevoerd. Ik ben benieuwd naar wat meer details hierover!

Heel veel liefs,

An Sheela

Meer info over de problematiek van de geboorteakte vind je hier: https://www.steunpuntadoptie.be/nl/nieuws/detail-2/wat-als-je-geen-geboorteakte-kan-voorleggen

30. Nieuwe uitdaging

Hoi Renate,

Het is alweer even geleden dat ik je een berichtje schreef. Dit briefje is kort en krachtig.

Hoe gaat het met jou? Waarmee ben je zoal bezig?

Ik sta aan de vooravond van een geweldig avontuur. Voor het eerst ga ik met mijn gezin naar mijn geboorteland. Ik vind het best wel spannend want er zullen zeker heel wat andere emoties en ervaringen aan te pas komen.

Naderhand heb ik beslist om deze reis gewoon op me af te laten komen. Geen specifieke plannen, wel Go with the flow. Het is een manier van reizen die ik nog niet helemaal onder de knie heb, maar ik wil mijn kinderen de vrijheid gunnen om te ervaren, te voelen en zelf te kunnen beslissen hoe we het programma gaan invullen. Uiteraard zal dit begeleid worden door onze lieve vrienden uit Tamil Nadu.

Dus, het wordt een heuse onderneming. Ik tel letterlijk de uren af. Zalig gaan wachten op de luchthaven met mijn kinderen zal gepaard gaan met leuke partijtjes rubik’s cube, het neuzen in Engelse boeken en herinneringen ophalen van Flauberts Madame Bovary. Elk kind heeft zo zijn voorkeuren. Het zal allemaal de moeite waard zijn! Nadien dompelen we ons onder in de Indische tempelmuziek, de dosa’s en de real Indian banana’s.

In India zullen we verblijven en reizen met locals. Alleen op die manier kunnen we de kinderen het beste van mijn land laten zien. Hoe zij het verder zullen beleven? Volg me zeker op blog.ansheela.be. Want ook de volgende generaties kunnen de impact van adoptie voelen.

Als jij dit berichtje leest is An Sheela on the road, en jij Renate? Ga jij iets leuks doen met je gezin?

Lots of love,

Je vriendin An Sheela

Ad some spices to your life – Voeg wat pittige kruiden toe aan je leven

29. Bestaansrecht

Lieve Renate,

Dank je voor je mooie brief. Jouw wensen aan mijn adres doen een warmte opborrelen in mijn diepste zijn. Als geen ander weten we hoe belangrijk het is om toch die connectie met ons land van herkomst te voelen, te ervaren en beetje bij beetje te integreren.

Overmorgen stap ik op het vliegtuig, met mijn oudste zoon. En ja hoor, de zenuwen beginnen naar boven te komen. Gisteren zat ik nog met Iris samen om alles te overlopen. Toen ze vanmorgen de deur uit ging, welden tranen op. Ik ga haar missen deze reis, want in april stond ze aan mijn zijde toen het voor mij moeilijk was. Tijdens de komende reis zal ik nog wat steviger in mijn eigen schoenen moeten gaan staan, als ik van mijn zoektocht iets wil terechtbrengen. De aanloop naar de reis verloopt naar mijn doen hectisch. Ik probeer nog videolinks over mijn zoektocht te verspreiden, ook flyers zou ik graag afdrukken en in Muzaffarpur (district van Bihar, Noord-India) uitdelen. Ik ben er meer en meer van overtuigd dat alle stappen die ik zet in dit avontuur, mij moed geven om verder te gaan. Ook probeer ik elke stap bewust te zetten, eerst te voelen, dan te denken, om daarna pas aan het volgende te raken. Het is intens, maar o zo waardevol. Ik ben gewoon een rijker persoon geworden sinds ik deze uitdaging ben aangegaan. Die balans vinden tussen België en India, dat blijft lastig, maar ik neem gretig alles wat op mijn pad komt. Een resultaat zal er wel komen, hierbij laat ik momenteel in het midden of ik mijn familie effectief zal vinden of niet.  Mijn weg ernaar toe is ook al meer dan de moeite waard.

Ondertussen hoop ik dat mijn filmpje tot de gewenste reacties zal leiden in India: https://www.youtube.com/watch?v=SnHb6zbrrrY

Iemand stuurde me: ‘Een ontroerend filmpje dat niet alleen in te zetten is voor de zoektocht maar ook voor bewustwording, dat – hoe lief mensen om je heen ook zijn – je altijd verbonden bent en wil zijn met waar je vandaan komt.’ Deze reactie doet wat met me. Het bestaansrecht en het recht om te weten waar je origine ligt, is van levensbelang. Identiteit en verbinding, daar draait het om.  Vanaf zondag zal ik proberen om mijn blog regelmatig aan te vullen. Me volgen kan hier: https://blog.ansheela.be/nl/

Ik kijk reikhalzend uit naar je verhalen en ervaringen die je beleeft met je vriendinnen in Zuid-Korea. Ik volg vanop de zijlijn, en hoop dat je alles ten volle kan beleven.

Veel liefs en tot over enkele weken,

An Sheela

26. Une vie toute neuve (Een heel nieuw leven)

Hey Renate,

Hoe gaat het met je? Hoe waren de laatste weken voor jou? Ik heb net een Koreaanse film bekeken die me geraakt heeft en ik kan niet wachten om dit met je te delen. Lees je mee?

Bij het ochtendgloren word ik wakker getoeterd door mijn wekker. Ik klop op het onding en draai me om. Langzaam kom ik tot het besef dat mijn zoon terug zou thuiskomen uit Spanje. Na een kort nachtje hijs ik me slaapdronken uit mijn bed om hem te gaan ontvangen. Op de tast zoek ik mijn kleding en nog een beetje verfomfaaid daal ik de trap af.

Het is 6.30u. Ik nestel me in de zetel en bekijk even de nieuwsberichten. “Hey mama, ben je al wakker?” Mijn zoon verschijnt in de deuropening, al gniffelend, want hij ziet dat ik met stomheid verslagen ben. “Sinds wanneer je thuis?”, vraag ik hem verwonderd. “Om 5.50u ben ik thuisgekomen”, zegt hij opgewekt. Ik vlieg hem in de armen en fluister hem toe dat het maar stilletjes was zonder hem in huis. Hij vertelt dat hij niet geslapen heeft tijdens de nachtrit en ik moedig hem aan om weer zo snel mogelijk in bed te kruipen. Ik kijk mijn gebruinde zoon na, hij is zelfs donkerder dan mezelf. Een gloed van warmte stroomt door mijn lichaam, ik ben gelukkig, mijn gezin is weer compleet.

Even later vervoegt mijn jongste zoon me. We beslissen om de film ‘Une vie toute neuve’, geregisseerd door Ounie Lecompte, te bekijken. De film dateert van 2009, ongeveer even oud als mijn jongste telg.

We installeren ons, moeder en zoon, dicht bij elkaar. Het verrast me dat hij dit type film mee wil bekijken en tegelijkertijd doet het me deugd om dit met hem te delen.

Jinhee woont met haar papa in Jeonju (Zuid-Korea). Hij is haar alles maar komt tot het besluit dat hij niet meer voor haar kan zorgen als ze 9 jaar oud is. Hij brengt haar naar een weeshuis. Jinhee is er het hart van in. Ze is opstandig en kapot van verdriet. Boosheid, verlies en ongeloof maken zich van haar meester. Het kan toch niet dat haar papa gelogen heeft? Waarom moet ze in een vreemde omgeving achterblijven? Hij had haar immers verteld dat ze op reis zou gaan. De vragen tuimelen door haar hoofd en ook haar lichaam protesteert. Ze heeft niet alleen moeite met vriendinnen maken, maar ook met het verzorgend personeel en de zustertjes connecteert ze niet. Het wordt haar duidelijk wat haar te wachten staat als ook haar enige vriendin het weeshuis verlaat om een nieuw leven te starten in Amerika. Jinhee wil niet meer leven, ze komt in een negatieve spiraal. Toch komt er een keerpunt waarin ze eindelijk haar lot aanvaardt. Ook zij zal haar geboorteland geforceerd verlaten, als een zoveelste verloren ziel, een nummer in een gigantische lijst van geredde kinderen.

Mijn zoon vindt het een droevige film, ik streel zijn vinger en vertel hem dat ook ik geraakt ben door het verhaal. Dit is niet zomaar een filmpje: de gevoelens, het decor maar ook de rauwe werkelijkheid worden prachtig in beeld gebracht. Ik krijg een krop in mijn keel als Jinhee zichzelf de schuld geeft van het feit dat ze niet meer bij haar familie woont. Mijn lichaam reageert en ik breek: tranen rollen over mijn wangen. Door mijn tranen heen kijk ik mijn zoon aan. We knuffelen elkaar en ik zeg hem dat ik hem nooit in de steek zou laten. Hij stuurt me een glimlach en zegt: “Dat weet ik, mama, dat weet ik.”

Renate, heb jij recent nog een emotioneel moment meegemaakt met je kinderen? Ik vertrek in het najaar met mijn oudste zoon naar India. Dat wordt voor mij een speciale reis, eentje waarin connectie centraal zal staan. Ik ervaar toch een soort van spanning, hoewel ik er al jaren van droom om mijn kinderen te laten kennismaken met mijn geboortestreek. Als ik de foto’s bekijk van je laatste reis, dan kan ik alleen maar voelen dat gezinsleden beter zullen beseffen wat het is om van een andere cultuur af te stammen. En ook al bestaat de ideale situatie niet, ik ben ervan overtuigd dat elke stap een stukje helend werkt.

Veel liefs van je Indische vriendin,

An Sheela

25. De ijzeren machine

Datum: 25 juli 2022 ==> 25e tekst… Toeval?

Namaste Renate,

Er is weer een hele tijd over gegaan voordat ik in mijn pen kon kruipen om jou een antwoord te sturen. De voorbije maanden waren, vermoedelijk net zoals bij jou, druk, emotioneel maar wel de moeite waard.

In juni hebben we elkaar gezien in Brussel, en konden we getuige zijn van de stemming tegen illegale adopties in het Federaal Parlement. Ik was aanwezig maar kon er moeilijk volledig bij zijn omdat mijn hart zo’n pijn deed. Pijn van het gemis, de leegte of de dubbelheid van mijn Indisch-Belgische identiteit, maar ook het gemis van Anne-Michèle die van begin tot einde in dit project geloofde en mij voor 100% gesteund heeft. Ik voelde wel haar kracht, maar het gemis onderdrukte deels het vreugdegevoel. Ik zat in een wirwar van emoties. Pas de dag erop besefte ik: ja, er gaan eindelijk op Belgisch niveau stappen ondernomen worden om illegale adopties in de toekomst de wereld uit te helpen. Maar nu moet het échte werk nog beginnen. Ik voelde de moeheid opkomen, door alle uren van vergaderingen, voorbereidingen maken, teksten schrijven, overleggen, en dat allemaal in mijn vrije tijd. Maar als ik er nu op terugkijk ben ik trots op wat we op federaal niveau toch gerealiseerd hebben, ook al is het een eerste stapje.

In juni heb ik ook mijn schooljaar afgerond. En daarna ben ik een week op vakantie vertrokken naar Kroatië. Het was voor mij een ware uitdaging om een week te niksen. Daar ben ik echt niet goed in. En toch kan ik stellen dat het me deze keer wel grotendeels gelukt is.

Vandaag is voor mij een speciale dag: het is namelijk 41 jaar geleden dat ik voor het eerst voet op Belgische bodem zette. Wat ik kan opmaken uit de documentatie van mijn ouders, was dat ik zindelijk was, mijn eten nogal snel opat (ik schrokte), mijn volledig gebit had, dat ik kon lopen (op 11 maanden) en een panische angst voor vliegtuigen had. Dat laatste verbaast me eigenlijk niet. Dit weekend heb ik kunnen meemaken hoe mijn dementerende moeder zo van slag was geraakt na haar evacuatie uit het WZC waar een brand heeft gewoed. Ik heb haar voor het eerst teruggezien in het ziekenhuis, en merkte dat ze niets meer wist van het drama dat zich had afgespeeld rond haar, midden in de nacht. Ze was compleet van de kaart, had stuiptrekkingen en kon geen zinnig woord uitbrengen. Als ik de lijn verder trek: hoe moet het voor mij, als jong kind, geweest zijn om met wildvreemde mensen mijn geboorteland te verlaten, in een ijzeren machine gezet te worden, en zo met loeiende motoren minimum 10 uren in de lucht te moeten hangen? Je zou voor minder een traumatische ervaring opdoen… Mijn moeder heb ik kunnen geruststellen, ze kent mij en ik ken haar, en ik heb mijn best gedaan om een veilige setting te bieden. Maar hoe kunnen vreemde mensen een kind geruststellen? Huilen, schreeuwen van angst, krabben en slaan zijn in mijn ogen menselijke reacties. Ik weet niet of ik dat gedaan heb, ik denk dat ik eerder alles opgekropt heb, en daarvan heb ik de gevolgen heel lang gedragen, diep verborgen. Mijn ogen beginnen te prikken en mijn darmen geraken in de knoop op als ik dit neerschrijf. Mensen die een panieksituatie ondergaan, hebben inderdaad bekende gezichten nodig, om hen zo zacht mogelijk te laten landen, en om de aanpassingsperiode draaglijk te maken. In het geval van mijn moeders evacuatie is dat uiteindelijk aardig gelukt, ook al is elke verplaatsing voor een dementerende bejaarde er eentje te veel. Ze verblijft nu in een ander WZC, met de mensen van haar afdeling én met de personeelsleden die overgekomen zijn en haar dus heel goed kennen. Voor bejaarden zet men alles op alles. Ook mensen die in andere omstandigheden verplaatst worden hebben nood aan nabije begeleiding, dus ook kinderen die uit hun cultuur worden weggehaald.

Toch heb ik in januari de eer gehad om Etienne en Viviane te ontmoeten. Dit koppel heeft mij 41 jaar geleden naar België gebracht. Ik wijs hen niet met de vinger, want zij waren vrijwilligers en deden hun best. Nu ik hen beter leer kennen, besef ik hoe belangrijk ze toch wel zijn. Ze zijn een puzzelstuk van mijn verleden. Ik ben dus echt wel blij om hen nu in mijn leven te mogen verwelkomen, ze zijn heel begaan met de situatie, en ook met (transnationale) adopties in het algemeen. Ik ben hen zo genegen dat we samen zelfs een event organiseren. Op 28 augustus aanstaande zal ik met Etienne mijn rootsreis aan het grote publiek voorstellen. Hij zal ook zijn inbreng hebben om zijn ervaringen te delen en ook de vele foto’s die hij van zijn reizen nog in zijn bezit heeft, zal men kunnen bekijken. We hopen zo de betrokken geadopteerden te kunnen vinden en nieuwe verbindingen mogelijk te maken.

Nu even over jou Renate: de belevenissen in Korea waren ook wel de moeite, voor jou, én voor je familie en gezin. Ik heb je avonturen gevolgd op je blog wat je doormaakte was voor mij zo tastbaar. Door jouw proces ben ik beginnen beseffen dat ik ook terug wil naar India. Om verder te zoeken, en deze keer met mijn oudste zoon die mijn roots beter wil leren kennen. Ik was zó blij toen hij dat aangaf, dat hij mee op het vliegtuig wil stappen. Ik ga met hem een speciale reis tegemoet en ik kijk er enorm hard naar uit!

Hoe kijk jij terug op onze schrijfsels, op onze blog en alles wat we sinds 12 maanden gerealiseerd hebben? Want als ik me niet vergis, bestaat onze gezamenlijke blog bijna een jaar. Reden voor een extra speciale editie binnenkort?

Heel veel liefs,

An Sheela

Podcast 2: Will van Sebille – kennismaking met een afstandsmoeder

DNA: verloren verwanten… Ook afstandsouders gaan soms op zoek naar hun verloren kind.

Vandaag de dag komen afstandsouders in België weinig aan bod. Ze zijn er wel maar we horen hen niet vaak en ze worden dikwijls niet uitgenodigd om kennis te maken.

Om hiervoor ruimte te maken, hebben Renate en ik besloten om naar Nederland te trekken. In haar thuisomgeving hebben we Will van Sebille vrijuit laten praten over haar beleving als afstandsmoeder. Hopelijk kunnen we hiermee ook de afstandsmoeders in België het vertrouwen gunnen en hen eveneens uitnodigen hier hun plek in te nemen.

We wensen jullie een leerrijke podcast toe. Twijfel niet om hieronder jullie reacties achter te laten.

Liefs,

An Sheela en Renate

Will van Sebille

23. Boeiend, boeiender, boeiendst

Namaste Renate,

Na lang stilzijgen ben ik er weer! Dank je wel voor je laatste briefje.

Momenteel ben je in Seoul, ik volg je avonturen op de voet. Enkele weken geleden zat ik zelf in India, en toen volgde jij mijn avonturen. Wat een intense periode beleef jij nu, en ook mijn verblijf in India was best uitdagend. Het is zo bijzonder om te beseffen dat onze gevoelens en ervaringen toch deels bij elkaar aansluiten.

Als ik terugdenk aan een jaar geleden: toen leerden we elkaar pas kennen. Wat ik interessant vond bij ons eerste contact was je rust die je uitstraalde, en ook je manier van zaken benoemen. Maar vooral de sympathie en het feit dat we beiden aan het begin stonden van een ongelooflijk boeiend proces: tot onszelf komen. En als ik kijk waar we nu staan: Oh my God, wat een traject hebben we beiden afgelegd en ‘doorworsteld’. Ik ben nog steeds zoekende naar mijn familie, en jij zoekende naar een plek in de familie die je vorig jaar voor het eerst ontmoette.

Mijn verblijf in India heeft me iets ‘completer’ gemaakt, ondanks de perikelen die ik bij mijn vertrek te verwerken kreeg. Ik heb immers last gehad in de luchthaven: 2 vluchten die ruim te laat vertrokken, en spurten om mijn laatste connectie te halen. Ook jouw vertrek was op z’n zachtst gezegd met de nodige stress verlopen. Ligt het aan de luchtvaartmaatschappij, of zijn wij gewoon ook spiritueel geconnecteerd?

Ter plaatse kon ik mijn focus bij mezelf leggen en bij mijn zoektocht naar mijn verleden. Ik ontdekte dat mijn gegevens over mijn verleden er heel anders uitzien dan wat er in mijn officieel adoptiedossier vermeld staat. Dat was een stormachtige vaststelling zoals je het aangaf in je laatste brief aan mij. En dat blijft nu nog nazinderen: geen geboortedatum en dus geen juiste leeftijd (begrijp een marge van minimum 1,5 jaar, goochelen met de leeftijd van baby’s was best een gangbare praktijk), geen specifieke geboorteplaats, geen volledige naam van mijn moeder, geen spoor van mijn vader, geen juiste naam voor mezelf, en een serieuze som geld die mijn ouders neertelden voor mijn adoptie. Ik was van mijn melk maar ik heb me in mijn zoektocht geconcentreerd op het écht connecteren met de cultuur: praten met Christenen, communiceren met Hindu’s, hen uitleggen wat adoptie voor mij betekent, maar ook wat er bij internationale adoptie kan mislopen. Die bewustwording vraagt tijd, maar ik heb toch een aantal mensen wat inzicht kunnen bijbrengen. En zij die mij verder helpen, ja dat zijn voor mij graantjes die ik geplant heb, en ik hoop dat die hulp zal uitgroeien tot iets moois en positiefs. Ik zal nooit meer de ontmoeting met Lucky vergeten, de dame die me herkende in het kindertehuis (zie www.ansheela.be). Ik zie nog steeds de Ganges (heilige rivier) voor mijn ogen kabbelen, bij de ondergaande zon, een herinnering die voor altijd zal gelinkt zijn met mijn bestie Anne-Michèle waarvan ik afscheid moest nemen in februari. Ik voel nog steeds het moment dat ik bij een andere rivier stond die ik ook in mijn dromen mocht ontdekken: de Gandak-rivier betekent symbolisch heel veel voor mij. En de ontmoeting van verschillende interessante persoonlijkheden blijven me bij. Toen ik thuiskwam had ik tijd nodig om hier weer te aarden. De wensen van mijn innerlijk kind strookten niet met de realiteit en verplichtingen die ik hier in België heb. Deze evenwichtsoefening nam een tiental dagen in beslag. Ook terug gaan werken na mijn afwezigheid was best een hele opgave. Ik was letterlijk ziek: misselijk, hoofdpijn en buikkrampen. Mijn systeem was er niet klaar voor, maar mentaal heb ik me erover ‘gehesen’. Nu verloopt het allemaal vrij vlot. En ik voel dat de spanning die ik jarenlang had opgeslagen in mijn lichaam, nu deels wegebt. Ik voel me beter, meer gebalanceerd en durf mijn angsten en emoties aankijken, zonder weg te kruipen en ze te blijven onderdrukken. Er is weer een beschermings- en verstoplaagje verwijderd. Dat is een overwinning op zich. En ja hoor, ik, de sunshine, straal als nooit tevoren.

En bij jou? Hoe verlopen de zaken bij jou? Ik las dat je flexibiliteit op de proef gesteld wordt in Seoul. En dat je familie je uiteindelijk toch wel wilt ontmoeten na een ganse periode zonder nieuws. Ik sta soms versteld van hoe goed geadopteerden zich blijven aanpassen, zelfs na tal van cursussen, we zijn er écht gedreven in! Maar in dit geval zijn het ook je familieleden ter plaatse die niet altijd goed weten hoe ze de zaken best aanpakken. Het is pijnlijk om dit effect van (internationale) adoptie te voelen.

Maar weet je, misschien is het een optie, zelfs naar de toekomst toe, om te kijken naar onze ervaringen als een boeiend traject, met nog boeiendere ontdekkingen en met de boeiendste adoptie-blog-vriendschap allertijden 😉.

Ik stuur je veel knuffels, power-woman!

Liefs,

An Sheela

32. Het leest (niet) als een film

Dag An Sheela,

Nog proficiat met jullie huwelijksverjaardag! 19 jaar… een lange periode waarin inderdaad heel wat kan gebeuren en veranderen. En soms heeft iets gewoon de juiste timing nodig en gebeuren dingen dan heel snel 😊
Ik heb onlangs inderdaad mijn eigen naam, Ae Ra, terug aangenomen. Ik schreef er iets over op mijn eigen blog https://www.renate-in-korea.be/40-naamsherstel/ Ik voel er zelf weinig of geen ongemak over. Hoewel het voor andere mensen wellicht vanzelfsprekend is, kan ik moeilijk uitleggen hoe bijzonder het voelt als geadopteerde om me te laten noemen met de naam die mijn moeder mij gegeven heeft. Ik hoop dat ik haar dat ook nog eens zal kunnen vertellen. Ik ga in september naar Korea met andere Koreaans geadopteerden. Toen ik er vorig jaar was, hoorde ik niemand van mijn familie en ik vrees dat het deze keer niet anders zal zijn. Ook herenigingen leiden doorgaans niet tot het sprookje dat rust en harmonie brengt.

Onlangs zag ik daar nog een film over, Rétour à Seoul (Return to Seoul), herkenbaar alleszins en relatief realistisch.
(spoiler alert) De meeste geadopteerden gaan niet voor een wapenhandelaar werken en de snelheid waarmee de ouders van het hoofdpersonage gevonden worden is totaal uit de lucht gegrepen, net zoals de vriendelijkheid waarmee de geadopteerde door de Koreaanse adoptiedienst bejegend wordt. Maar ik snap heel goed dat het hoofdpersonage eigenlijk naar Japan wilde en haast per ongeluk in Korea terecht kwam, wat had ze daar immers ook te zoeken 😊. De ongemakkelijkheid tijdens de ontmoetingen met haar vader en moeder, de taalbarrière, de onbeholpenheid, de onbekende gewoontes, het wel/niet willen, de onoverbrugbare afstand ook al zit je naast elkaar, … waren pijnlijk herkenbaar om te zien. Terwijl ik tranen wegslikte in mijn brandende keel lachten andere toeschouwers geamuseerd met wat ze zagen. Hoe anders kan je dingen beleven nietwaar. En er is 1 zin waarvan ik van verschillende geadopteerden hoorde dat zij hem hadden kunnen uitspreken: ‘Ik kan je met 1 vingerknip uit mijn leven verwijderen.’
Mijn vriendinnen, niet-geadopteerd, vonden het een invoelbare film die ook mijn eigen ervaringen voor hen wat tastbaarder maakten. Ik zou de film zeker aanraden om een beeld te krijgen van hoe het kàn zijn als geadopteerden de eerste keer naar hun geboorteland gaan en hun familie ontmoeten, tot en met de afwijzing toe.

Ik zag ook Broker, 2 keer zelfs. Een film die 2 kinderhandelaren, een moeder en haar baby volgt tijdens hun zoektocht naar mensen die de baby willen adopteren. Omwille van de gelijkenis in de eerste 10 minuten van de film met mijn eigen verhaal (moeder laat baby achter, komt daarna terug om haar kind op te halen, kind is ontvoerd en onvindbaar) werd ik onmiddellijk fel in de emotie getrokken en daar kwam ik eigenlijk ook niet meer uit. Ik was er toen wat door overspoeld maar na de 2e keer kan ik zeggen dat ik het een raar en zelfs wat stom, onrealistisch verhaal vind. Ondanks de kritische bedenkingen over (transnationale) adoptie zet het de kinderhandelaren in een eerder gezellig, stuntelig, positief daglicht en het personage van de moeder wordt (te) weinig uitgewerkt (waar kennen we dat van?). Als ik heel het adoptiegegeven buiten beschouwing laat, vond ik het wel een ‘mooie’ film, met mooie scènes, dialogen en beelden.

Verder kijk ik vaak naar K-drama’s waar regelmatig een (onrealistische) adoptietwist in zit. Een lijstje is verkrijgbaar op vraag😊

Heb jij in de vakantie wat meer tijd om films/series te kijken of boeken te lezen? Heb je nog tips of aanraders?

An Sheela, ik sluit af met een quote uit Broker die op dat moment recht naar mijn hart ging: dankjewel dat je geboren bent.

Podcast 3 – Zoeken en (niet) vinden

Lieve lezers en luisteraars,

Renate en ikzelf wensen jullie aan het begin van het nieuwe jaar het allerbeste toe. Sinds het lanceren van onze blog, zijn we ondertussen wat wijzer geworden en hebben we heel wat over onszelf en over adoptie geleerd.

Deze podcast neemt jullie mee op reis, naar India én naar Zuid-Korea. Het voorbije jaar zijn we beiden 2x naar ons herkomstland geweest en dat maakt dat er heel wat leeft in ons. De podcast werd opgenomen in december 2022. De tijdsverwijzingen kunnen best op deze basis geïnterpreteerd worden.

We wensen jullie veel succes toe bij het beluisteren van deze iets langere podcast. Er was en is immers zo veel te vertellen.

Laat ons zeker weten via de reacties hoe deze podcast bij jullie aankomt.

Tot hoors!

An Sheela en Renate

PS: In de intro wordt er verkeerdelijk meegegeven dat het gaat om de vierde podcast. De vierde podcast wordt binnenkort gepubliceerd.

(c) An Sheela Jacobs: Boeddha beeld in Bodgaya (Bihar), het grootste beeld van de streek. Boeddha betekent ‘Hij die ontwaakt’. Een passende symboliek voor geadopteerden die ‘ontwaken’ en de waarheid van hun verleden willen achterhalen.

28. Kort berichtje

Dag An Sheela,

het lijkt al een hele tijd geleden dat we elkaar zagen, hoewel dat niet zo is. Ik ben er de laatste maanden zo aan gewend om je bijna wekelijks te zien dat ik je mis als er wat langer tussen zit.
En het zal nog wat langer duren, want ik vertrek komende week naar Korea, en als ik na 2 weken terug kom, ga jij naar India, allebei staan we dus aan het begin van een nieuwe rollercoaster.
Ik kopieer hier een stukje van mijn eigen blog, waar ik mee begonnen ben net voor ik de 1e keer naar Korea ging om mijn familie te ontmoeten. Wie wil, kan volgen via http://www.renate-in-korea.be

‘Nog 5 (overvolle) dagen, dan mag ik weer, back to the Motherland, samen met 4 andere Koreaanse vrouwen. Wat we gaan doen? Gewoon daar ‘zijn’. Ruiken, voelen, proeven, veel eten. Rondslenteren en verdwalen, zowel in de straten als in de gedachte ‘wat als?’.
Ik kijk er enorm naar uit en ik voel tegelijkertijd veel verdriet. Ik had het druk genoeg de afgelopen tijd om er niet zo veel van te voelen, maar het is er eigenlijk altijd. Na mijn verjaardag (niks gehoord) en nog enkele berichtjes van mijn kant naar mijn familie (onder andere met de data waarop ik in Korea ben), die door niemand meer beantwoord werden, voelde ik het weer extra scherp.
Vorige week zag ik dat, na mijn moeder afgelopen zomer, ook mijn 2e zus de familiegroepschat verlaten had. De kudde olifanten die daarmee op mijn borst leek te gaan staan, verlamde me en maakte me murw voor een paar dagen. Maar het zette me ook aan nog een ultiem berichtje te sturen naar de vrouw van mijn broer. Ze begreep mijn positie en gevoelens altijd heel goed, dus ik durfde haar wel te vragen of ze eventueel wilde verhelderen wat er speelt en waarom niemand nog antwoordt. Maar ook langs haar kant blijft het stil.
Op de meest lastige momenten voelt het alsof iemand op hetzelfde moment met een mes in mijn hart en in mijn buik ronddraait. En op andere momenten voelt het alsof er een soort van aanvaarding komt, aanvaarding van de situatie zoals ze is, hoe pijnlijk en moeilijk ook.
Die 2 uitersten laten zich afwisselend, samen, in, om, rond en tussen elkaar voelen.

Een kado zal onze reis samen zijn. We gaan samen lachen, huilen, dronken worden, wandelen (voor zij die dat willen),…
En 1 van ons gaat verder zoeken. Als er 1 ding is dat ik wens tijdens ons verblijf daar, dan is het wel dat ze zal vinden.
We hebben elk ons eigen verhaal dat ruimte vraagt, elk onze eigen kwetsbaarheden en gevoeligheden om mee rekening te houden, dat zal niet altijd evident zijn.
Maar ik weet, er is niemand die beter zal kunnen begrijpen hoe ik me voel. En het is een rijkdom om maar liefst 4 van deze mensen rond mij te hebben de komende weken.’

Ik geef je een dikke knuffel en ben je grootste supporter vanaf de zijlijn, dat ook jij mag vinden waar je recht op hebt en wat voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend is.
Mijn wens voor jou is dat je ooit geknuffeld mag worden door de mama waar je uit geboren werd en dat we ooit samen kaarsjes kunnen uitblazen op de juiste dag. Ik beloof je, dan bak ik de cake xxx

27. Ontroering

Hey An Sheela,
De film die je beschrijft, lijkt me absoluut de moeite waard om te zien, bedankt voor de tip.
En wat een mooie vraag geef je me!

Het laatste echt emotionele moment dat ik deelde met mijn kinderen (ze zijn nog een stukje jonger dan die van jou) was misschien wel in Korea, op het moment dat ik afscheid nam van mijn ouders, zussen en broer. Ik had zoveel verdriet toen en moest hard huilen. Ik kan me niet herinneren dat mijn kinderen ooit getuige waren van een ergere huilbui. En ik brak nog meer toen ik mijn dochter (9 jaar) met een bibberstem tegen Johan hoorde zeggen: ‘Ik vind het zo erg voor mama.’ Enerzijds dacht ik: ‘oei, nu belast ik hen hier (ook) mee’, maar anderzijds is het ook iets wat deel uitmaakt van hun leven, of ik het nu denk te kunnen verstoppen of niet. Ik vind het erg voor hen dat ze getuige zijn van mijn verscheurdheid, en dat ze die zelf ook deels voelen, maar dat is nu eenmaal hoe de situatie is. Noch zij, noch ik hebben daar ooit om gevraagd.
Ik vind het fantastisch dat je met je oudste zoon naar India gaat, een kado voor jou maar zeker ook voor hem, dat hij daar kan zijn, ruiken, voelen, proeven,… zal zoveel meer brengen dan erover te horen vertellen. Het zal iets unieks zijn dat je samen deelt en hem een blik gunnen op wat ook van hem is.
Los van emotioneel beladen momenten ontroeren ze me, elke dag, in heel veel kleine dingen. Bijvoorbeeld met een knuffel op een onverwacht moment of het feit dat ze ‘s morgens graag nog even mee in het ‘grote bed’ komen liggen, 2 dingen die ik zelf als kind verafschuwde omdat de geuren die daarbij hoorden me enorm tegen stonden. Ik bevries nog altijd als ik daaraan terug denk. Als ik erop terug kijk, voelde dat zeer grensoverschrijdend voor mij, fysiek contact met mijn adoptieouders. Dit is zo gebleven tot aan hun overlijden. Ik weet ondertussen dat ik lang niet de enige geadopteerde ben met een fysieke afkeer/weerstand voor de adoptieouders.
Elke keer als onze kinderen bij ons in bed springen, voel ik me even onbeweeglijk (‘ze willen nog!’).

De laatste keer dat ik ontroerd werd, was afgelopen zondag. Toen woonde ik met mijn 9- jarige dochter het relaas van jouw zoektocht bij, ze zat urenlang muisstil te luisteren, keek zelfs niet naar de boekjes die ik had meegenomen voor wat afwisseling. Na afloop vroeg ik wat ze had gehoord of wat haar was opgevallen. Haar antwoord: ‘Ik vind het zo erg voor An Sheela dat ze niet weet wanneer ze jarig is, dat haar kinderen een cake voor haar willen bakken maar dat ze niet weet op welke dag ze de kaarsjes kan uitblazen. Dat vind ik helemaal niet ok, mama!’
Als zij dit begrijpt, zowel verstandelijk als gevoelsmatig, hoe moeilijk kan dit dan zijn voor volwassenen en beleidsmakers? De puurheid en echtheid van haar medeleven gaven me een krop in de keel.

Morgen ben ik zelf jarig, ik weet dat ik ook effectief op die dag ben geboren en ik sta er nu bewust bij stil. Terwijl ik dit typ, voel ik tranen rollen. Vorig jaar was het de 1e keer dat ik bij deze dag echt stil stond, ik was toen bang dat mijn familie niks zou laten weten, dat bleek toen onterecht.
Dit jaar gaat mijn lijf er blijkbaar vanuit dat er niets zal komen en heeft het daar al bij voorbaat veel hartzeer van. Ik zal Koreaans eten dezer dagen, met mijn beste vriendin (die het eigenlijk niet lust maar voor mij mee gaat) en met Koreaanse vriendinnen, ik ga daar zoals altijd heel erg van genieten. Ik zal me gezegend voelen met de mensen om me heen, met hun warmte, liefde en vriendschap. En ik zal ook huilen en mijn moeder extra missen. Volgend jaar wil ik mijn verjaardag graag in Korea beleven.
Maar voor nu tel ik af, naar 13 oktober, dan vertrek ik opnieuw naar Korea, dit keer met 4 medegeadopteerden.
Hoe was het voor jou om je verjaardag als je administratieve geboortedag te beleven?
En hoe verloopt de start van het schooljaar voor jou, blij dat alles weer zijn gangetje gaat of brengt de start van het nieuwe schooljaar jou nog bijzonderheden?

1 2 3 4